{ margin-top:0px; position: relative; top: -50px; }

HİKMETİNDEN SUAL OLMAZ

Yazar Yazmak Keyiftir 15.12.2010 Circa


Avrupada ortalık yangın yerine dönmüş vaziyette. Bir cadı kazanı kaynamakta ki .. sormayın ? gitsin. Atina, Paris, Madrid, Londra, Prag'ta herkes sokaklarda. Atina'da bugün genel grev ve protestoların 3. günü. Talebelerde sokaklarda. Atinalı gençler ve halk Yunan polisiyle Politeknik Okulda başlayan molotof kokteyli bir çatışmanın içine girmiş. Pariste, Prag ta, Madrid te halk bankacıların sebep olduğu kriz yüzünden ağırlaşan vergiler ve düşürülen ücretlere, kesilen emekli maaşlarına, ödenmeyen ilaç paralarına tepkili sokaklara dökülmüş. Hem kendi haklarını ararken Yunan halkına da destek veriyorlar. Yunanistanda 3 günden bu yana ne uçak, ne tren, ne de deniz taşımacılığı yapılıyor. Atinalılar geçmiş dönem hükümetinden bir bakanı yolda sıkıştırıp kim vurduya getirmişler. Adamın ağzı burnu dağılmış. Belçika da 2 günden beri amerikalı Standard & Poor's un bu ülkenin kredi notunu iki puan geri çekmesiyle mide bulantıları çekiyor, hatta bir sallantıya gebe denilebilir. Londra da talebelerin üniversite harçlarının üç katına çıkarılmasından dolayı İngiliz talebe olayları bir türlü bitmiyor ama basına sansür uygulanıyor. Pariste her yeri çiftçiler işgal etmiş. Tütünün kilosunu 50 kuruşa alıyorsunuz bir paket sigara 15 lira diyerek bas bas bağırıyorlar.
Kaynaklar yetmiyor ve insanlar avazları çıktığı kadar açlığı, adaletsizliği, seçilmişlerin basiretsiz ve başarısız yönetimini haykırıyorlar Avrupa sokaklarında. İsviçre başbakanı hatunun gitmesi an meselesi. WikiLeaks ile iyice ayyuka çıkanlardan nasibini almış. Amerikayla bozulan ilişkilerin ve İrana el altından yapılan satışların iki yüzlü hesabını halkına veremiyor. Paris te kar altında bir sokak başında bir anne göğsünü açmış bağırıyor, işsizlikten yemek yiyemediğini ve yemediği için bebeğini emziremediğini.
Bunlar bize gösterilmeyen, sansürlenen görüntülerin kısacık bir bölümü. Biz de mi ? Neler oluyor ?..
Sosyal Güvenlik Sisteminin çöktüğünü aile hekimliği ile örtbas etmeye çalışılması.. Petrol fiatları ve döviz de hiç bir hareket olmazken üst üste zamların gelişini.. Gıda da son iki yıldaki kontrolsüz artışı.. Emeklilik yaşının arttırala arttırıla çocuk oyuncağına dönüşünü.. Devletin kendi uygulamaları için yıllık %11 zam yapışını.. Ne var ne yok özelleştirme prezarvatifi içinde satılışını.. Düşük enflasyon yalanını..
Bunların hepsini batı da yaşadı ama şimdi işsiz ve aç sokaklarda nefretini haykırıyor..
Ne trajikomiktir ki .. Biz hiç ses çıkarmadan seyrediyoruz .. Halk sessiz, tepkisiz öylece bakıyor.., arabesk ve doğulu.. karnındaki çocuğuyla tekmelenen Türk Kadınına.. Adına aydın diyen, 80 dönemi ızdıraplarının hiç birine duçar olmamış açık oturum düşkünü ideoloji sefilleri 8 yıldır halkın yaşam savaşını ilgilendiren tek bir konuda konuşmuyorlar. Ayaklarına pranga vurulmamış olanlar toplum belleğine ağız dolusu tükürüp zenci olduklarını iddia ediyorlar. Sanki başka bir ülkenin aydınlanmışları gibi bu halkın akibeti hakkında yalıtılmış ve uzaktan ahkam kesiyorlar.. Bizlerse, yakın geçmişte içinde yaşadığımız bu filmi bize tersten tekrar göstermelerine rağmen kendi gördüğümüze inanmayıp başka bir makara film zannıyla hala seyrediyoruz..
Bilinçli olarak boşuna ve sebepsiz söylenmedi
krizin bizi teğet geçtiği ..
Ve
bize bir şey olmayacağı tespiti.. Bu tespitleri bilimsel, sosyolojik ve tarihi bir olguya dayanıyor. Ve bunu sonuna kadar kullanıyorlar.. Farkına varmak lazım! Bizi bizle kullanıyorlar. Size hiç garip gelmiyor mu ? bu ülkede tanzimattan bu yana, hatta ondan öncesinde bile sosyal kaynaklı bir değişimin yaşanmayışı.. Bize Bir Şey Olmazı aslında bizden birisi söylemedi. Bizden uzakta yaşayan ama bizi iyi izleyen birisinin tespiti bu..

Bize Bir Şey Olmazın Hikayesi Bir Sonraki ki Yazıda...




edit post

8 yorum:

  1. İsra suresi 16. ayet bak ne diyor; "Bir ülkeyi helâk etmek istediğimiz zaman onun (o ülkenin) mutrafilerine (refah içinde olan ileri gelenlerine, zenginlerine) emrettik. Buna rağmen orada fesat çıkardılar. Böylece (Allah'ın) söz(ü) üzerlerine hak oldu. Ve onu (o ülkeyi ve halkını) helâk ederek, yok ettik (dumura uğrattık)."
    Hikmetinden sual olmuyor işte, ama yine de Yunus gibi diyelim; "ölelim mi biz söylemeyince?
    Hayırlara çıkarız inşaallah, sevgilerimizle.

    YanıtlaSil
  2. Bonjour.
    Ali Bey! siyasetten cok anlamiyorum ama ortaligin bayagi bir karistigi belli buralar berbat hergun olaylar cikiyor, Turkiyede ayni belliki, bu isin pek duzelecegi yok yani cok umitsizim sevgilerr

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Sufi !
    Evet helak olacağız İsra suresinin dediği gibi bu aymazlıkta devam ederek.
    Gönülde dürüstlük varsa dil fazla katlanamıyor. En azından şerefinden adaletten bi hesap olmak için konuşuyor anlatıyor.
    Hep hayra karşı olasın.. Sevgiyle ...

    YanıtlaSil
  4. Chere Devletnur, Bonjour a toi aussi !
    Maalesef iş bilmeyen insanlar kendi halklarını rezil ediyorlar. Belçikada da işler kötüleşiyor farkındayım ve izliyorum. Düzelteceğiz derken daha berbat hale getirdiler. Dünyadaki insanları 300-500 adamın menfaati için katlediyorlar. Hem de kendi halklarını. Bu nasıl aymazlık, şerefsizliktir.
    Ne yazık ki pek de ümit olmayan bir sürece girdik. Bana kalırsa sufi nin dediği gibi Allah ta elini çekti..
    Ben de senin gibi her yeni gün olacak desemde ümitlerim kırılıyor...
    Sana ve prensine sevgilerim ile...

    YanıtlaSil
  5. İnsan okurken bile helak oluyor bunları. Yaşanmakta olduğu ve sonunun çok daha kötüye gittiğini düşünmek daha da beter..
    ''Bize Bir Şey Olmaz'' hikayesini merak ettim..
    Fakat sevgili sufiyle ve sizinle aynıdır dileklerim...
    ''Sonumuz hayır olur inşallah''...
    Teşekkürler, sevgiler Ali Bey..

    YanıtlaSil
  6. Ali abim; feci halde yanılıyorsun. Hani, bize bir şey oluyor mu? Olmuyor, her gün bir önceki gün gibi daha da karanlık geleceğimize adım adım gidiyoruz, sessiz, gürültüsüz. Uslu çocuklar gibiyiz. Yaramazlık yapan çocukların tek ayak üstü çöp tenekelerinin yanında bekletildiği ilkokul çocukları gibiyiz. Aman öğretmen duymasın, aman ses çıkmasın. Üç çocuğunu okutmuş bir baba forumlardan birine yazmış; benim çocuklarım hiçbir olaya karışmadı; aman ne güzel. Ülke sorunları, tepki gösterilmesi gereken olaylar vuku bulurken sen sessiz kalan çocuklarınla gurur duy! Sessiz kalmaya devam ettiğimiz sürece insan gibi yaşamayacağımız öğretiliyor aslında bize. Biz de iyi, itaatkar ve sınıfın uslu çocukları gibi verileni alıyoruz..
    Seviyorum seni canım abim..

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Zugma !
    Haklısın, okurken bu kadar sıkıntı veren yaşarken boğucu oluyor..
    Bize bir şey olmazı zaten tahmin edeceğin gibi pozitif ilim çerçevesinde anlatacağım bir iki gün içinde.
    İnşallah hayır diyoruz ama o da rüya görmüş olalım dileği gibi bir şey.
    Teşekkürler Zeugma..

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Gülen !
    Yazdığın ve üzerine oturttuğun sav bende de temeli teşkil ediyor. Sonuna kadar haklısın.
    Büyüklerine karşı gelme gibi garip teori bu..
    Yorumun için teşekkür ederim.. Sevgiyle...

    YanıtlaSil

Sevgili Okuyucu!
Burada yazılanların tamamı birbirimize kimi zaman buruk kimi zaman ise hoşça vakit geçirtmek ve geçirmek arzusu ile yazılmış hikayelerden öte bir şey değil. Bu dünya yolculuğumuzda birbirimize hikayeler anlatıyoruz. Beğenenler birlikte yürümeye devam ediyorlar. Amaçsa bir farkındalık yaratarak önümüzden geçenleri görebilmek. Bakmakla Görmek arasındaki derin farkı vurgulamak veya izah etmeye çalışmak gücümüzce.Söylediklerimin altındaysa paylaşma arzusundan gayri hiç bir şey yok.

Yüzünüz hep ışığa ve sevgiye doğru olsun.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

© Petit Prince Template by Petit Prince For Petit Prince Blog